• INFORMATIE
  • NIEUWSBLOG
  • SOCIAL MEDIA
  • IN DE GEMEENTE
  • IN DE KLAS
  • CONTACT
  •  
  •  

IKC Het Balkon in Maassluis wint VETstrijd!

IKC Het Balkon in Maassluis heeft de jaarlijkse VETstrijd gewonnen. Twee maanden lang zamelden de kinderen met hulp van ouders en buurtbewoners gebruikt (frituur)vet in. Wethouder Pleijsier van Maassluis overhandigde vandaag een mooi geldbedrag aan de blije winnaars.

Uitreiking VETstrijd 18-05-2017 (1)  

Vetstrijd

Vet en olie waarin wij bakken, braden en frituren komt nog vaak terecht in het riool. Dit leidt tot verstoppingen en storingen. Bij de mensen thuis, maar ook in gemeentelijke rioolpijpen en in gemalen. Dat kost veel geld. Bovendien kunnen gebruikt vet en olie veel beter worden ingeleverd voor recycling: dan kan er onder andere biobrandstof van worden gemaakt.

Met de Vetstrijd vragen de initiatiefnemers elk jaar rond december en januari aandacht voor dit fenomeen. Als iedereen weer lekker aan het bakken en braden is en de oliebollen weer de het vet in gaan, verdwijnt er ook veel vet in het riool. Dat zorgt voor dure verstoppingen.

Negen scholen

In de gemeenten Maassluis, Midden-Delfland, Schiedam en Vlaardingen namen dit jaar vijf scholen het tegen elkaar op in de VETstrijd. De kinderen van IKC Het Balkon zamelden per kind het meeste vet in: bijna een halve kilo kilo per persoon. Dat is een mooie prestatie die wordt beloond met een geldbedrag van 150 euro en een leuke gastles voor de kinderen die wordt verzorgd door het Hoogheemraadschap van Delfland.

Dus wat doet u met uw vet?

De kinderen van IKC Het Balkon weten het: vet gooi je dus niet door gootsteen of toilet. Gooi kleine hoeveelheden liever weg, en lever frituurvet in voor recycling bij een recyclepunt.

Werken aan schoon water

Elke dag weer wordt hard gewerkt om ons land waterveilig te houden. En om te zorgen voor voldoende en schoon water. Tijdens de Week van ons Water van 12 tot 21 mei kun je bij jou in de buurt kijken waar gewerkt wordt aan schoon en gezond water. Ook voor kinderen is er veel te doen. Je kunt binnenkijken in een rioolgemaal, ontdekken hoe drinkwater gemaakt wordt, waterbeestjes vangen, een waterschilderij maken of waterspelletjes doen.

Wat kun je in Maassluis doen?

  • 13 – 21 mei: 8.00 tot 20.00 uur. Kom dammen bouwen, klimmen en pootje baden op de natuurspeelplaats Avonturis. Locatie: langs de Nieuwe Waterweg, tegenover station Maassluis-West
Er is op meer plekken in het gebied tussen en rond Leiden, Den Haag en Rotterdam wat te doen. Kijk op: www.afvalwaterketen.com/weekvanonswater/.